Kirjallisella patsaskiertueella

Kuva: Reijo Valta
Toripoliisi on keskipäivällä suosittu kohtaamispaikka. Kun polttariporukat ja turistit oli joukosta eroteltu, Kirjan Ystävien järjestämälle kirjalliselle patsaskiertueelle lähti parikymmenpäinen porukka. Toripoliisilla joukkoa johdatellut Jyrki Korpua muistutti merestä monien oululaiskirjailijoiden innoituksen lähteenä. Se ei suinkaan ole ollut romanttinen kaikukaipuun kohde, vaan pelottava, vakavasti otettava toimeentulon lähde.
Kuva: Reijo Valta
Mereltä puhaltava tuuli saatteli joukkoa kaupungille. Ensimmäinen pysähdys oli Aaro Hellaakosken reliefillä. Teuvo Pakkalan patsaalta kuljettiin Frans Michael Franzenin pystille, ja kierros päätettiin V. A. Koskenniemen luo Ainolanpuistoon.
Kuva: Reijo Valta
Kunkin patsaan luona Korpua kertoi lyhyesti kustakin kirjailijasta, hänen patsaastaan ja lisäksi kuultiin lyhyitä makupaloja kunkin kirjoittajan tuotannosta. Vaikka monet patsailla muistetuista kirjailijoista vaikuttivat pääosan elämästään jossakin muualla Suomessa, niin usean tuotannossa Oulu oli paljon esillä. Ihminen voi lähteä Oulusta, mutta Oulu ei ihmisestä, kiteytti Korpua tutulla sanonnalla.
Kuva: Reijo Valta
Franzenin patsaan lempeät silmät olivat paikoillaan jo silloin kun Koskenniemi runoili koulutiestä. Akateemikko Koskenniemi oli aikoinaan vaikutusvaltainen hahmo, hänen linjanvetonsa aiheuttivat vastarintaa niin runoja ulkoaopettelevissa koululaisissa kuin kollegoissakin.
Kierroksen lopuksi Korpua suositteli tutustumaan Oulun taidemuseon julkisten taideteosten esittelyyn. Sen kautta saa lisätietoja kaupungilla näkemistään veistoksista.

 

Teksti ja kuvat: Reijo Valta

Kategoria(t): Muusajuhlat Avainsana(t): , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s