PopUp-Hallaus – 24 tuntia Kaijonharjun luovassa yössä

Huutomerkki ry:n ensimmäistä kertaa järjestämä PopUp-Hallaus järjestäytyi Kaijonharjun kirjastossa perjantaina 25.4. aamuyhdeksästä alkaen. Tarkoitus oli suunnitella ja tehdä tyhjästä seuraavaan aamuun mennessä julkaisuvalmis lehti.

 

henkilöt

vänkääjä, päätoimittaja: Milla Koramo

novellisti 1, taittaja: Desulishor

novellisti 2: sanataiteilija Sari Maanhalla

kuvittaja: Rebekka Kuikka

ideasampo: Leena Keränen

runoilija: Leena Jääskelä

kirjastotäti: Minna Männikkö

 

Paikkana Kaijonharjun kirjasto. Aurinko oli noussut aikaa sitten, ja pihalla laahusti muutama aamuvirkku ihminen kun vänkääjä saapui näyttämölle kello puoli kahdeksan.

 

9:00 – tunteja: 0

Kevätaurinko oli herättänyt paikalle neljä muutakin lehdentekijää, vänkääjän lisäksi kaksi novellistia, ideasammon ja kuvittajan. Osa tuli paikalle jo ennen yhdeksää ihmettelemään, miksi kirjastotäti ja vänkääjä vielä hääräsivät kirjaston ystävällisesti tapahtumaa varten järjestämien koneiden kanssa. Aamu lähti käyntiin nopeasti: teemaksi hyväksyttiin vänkääjäpäätoimittajan ehdottama myytit, ihmiset kertoivat ideansa ja toiveensa, ja olivat osin jo tarttuneet toimeen kun vänkääjä vielä yski aikataulun ja yhteistietojen perään. Osittaisista soraäänistä huolimatta asiat saatiin sovittua ja kuolleet linjat määriteltyä: kello 17 lehden sisältö olisi selvillä, klo 21 taitto valmiina, ja aamulla klo 9 koko lehti tulostuskunnossa.

 

10:00 – tunteja: 1

Tässä vaiheessa aamu oli vasta alussa, ja kirjaston avautumiseen tunti jäljellä. Novellistit olivat jo siirtyneet koneiden ääreen tuottamaan tekstejä, kuvittaja ja ideasampo kävivät läpi kirjaston lastenosaston materiaalia. Kaikki sujui omalla painollaan: näitä tekijöitä ei tarvinnut patistaa suuntaan tai toiseen. Niinpä myös vänkääjä siirtyi päätoimittajuuden varjolla omaan nurkkaansa, ja alkoi miettimään, mitä pääkirjoituksen tulisi sisältää. Kainaloon upposi kirja jos toinenkin. Onneksi oltiin sentään kirjastossa.

 

11.00 – tunteja: 2

Kirjasto avasi ovensa. Vänkääjä oli uppoutunut etsimään suomalaisia loitsuja, ja tutustui Slendermanin saloihin, ja tuskin huomasi muita ihmisiä, vaikka istui lähellä pääovea. Kirjasto on kuin onkin hiljainen ympäristö.

 

n. 14.00 – tunteja: 5

Vänkääjäpäätoimittajan ajantaju katosi. Kuvittaja lähti tenttiin viereiseen yliopistorakennukseen. Novellisti 1 tarttui Urho Kekkosen elämänkertaan. Novellisti 2 etsi ehdokkaita runomuotokuviin. Ideasampo kirjoitti ja lähti sitten tauolle Ainolanpuistoon ottamaan kuvaa pirunmoisesta pirunkivestä.

 

n. 17.00 – tunteja: 8

Kirjasto sulkee ovensa. Kuvittaja palasi tentistä, työt jatkuivat. Ensimmäinen kuollut linja oli ylitetty. Tähän mennessä luovuuden yhteiskasaan oli syntynyt pääkirjoitus, kaksi novellia, osa kannen kuvituksesta sekä yksittäisen runoilijan päivän aikana kirjoittama yksittäinen runo. Haudonnassa oli vielä vänkääjäpääkirjoittajan runoja, toimitettavia kirja-arvosteluita sekä kuvitusta. Tekeminen luovi hyvässä rytmissä, ja vänkääjän oli vaikea uskoa kirjoittajien tetriksenpeluutaukojen olemassaoloon. Näytti siltä, että kuolleita linjoja voitiin venyttää, joten päätoimittaja myöntyi ja pyysi kaikkia vain kirjoittamaan lisää. Paikallinen nuoriso viihdytti osallistujajoukkoja hölinällään kirjaston ikkunoiden toisella puolen pitkin iltaa. Ideasampo ja kuvittaja käyvät reippaan kahvipöytäkeskustelun kreikkalaisista jumalista.

 

n. 21.00 – tunteja: 12

Toisen deadlinen lyödessä oikoluvut oli tehty, taittopohja voitiin aloittaa vaikka tekstit eivät olisikaan valmiita ja kuvat voitaisiin lisätä taiton päätteeksi. Taittoa kuitenkin pystyi tekemään vain yksi henkilö kerrallaan. Tekemistä piti keksiä. Päätoimittaja maalasi kuvia, jotka eivät lopulta tulisi ilmestymään lehdessä.

 

24.00 – tunteja: 15

Viimeinen kauppa sulkeutui, lauantaikarkit ostettiin. Taitto-ohjelman logiikka herätti tunteita ja keskustelun ohjelmien viisaudesta ja tyhmyydestä.

 

n. 2.00 – tunteja: 17

Kuvittajan tekemät maalaukset käytiin onnistuneesti skannaamassa kuvittajan kotona, eikä kämppis häiriintynyt. Taitto-ohjelmat kaatuvat. Ihmiset eivät.

 

n. 4:00 – tunteja: 19

Vänkääjän ajantaju katosi kokonaan. Onneksi tietokoneissa oli tiimamittarit. Ninjamangustit, Russell Bertrand ja Victor Hugo aiheuttivat hilpeyttä. Taitto jatkui. Viimeinen kirjaston hämärässä kirjoitettu yhteisnovelli valmistui, ruokapöytäkeskustelu koottiin yhteen ja sisällysluettelo varmistui. Kuvittaja nukahti kirjaston pehmeän sohvan syleilyyn.

 

n. n. 5:00 – tunteja: 20

Yhteiskuva otettiin. Kuvittajaa ei toki tarvinnut tämän takia herättää.

 

n. 7.00 – tunteja: 22

Taittaja ja päätoimittaja taittoivat. Kuvittaja välillä nukkui, välillä nuokkui. Novellisti 2 lähti kotiin. Hiottiin, hiottiin, hiottiin.

 

9.00 – tunteja: 24

Kirjastotäti saapui sulkemaan tilat. Ongelmia pdf-muotoon tallentamisen kanssa, lehti ei valmistunut aikatauluun. Vänkääjän hommiksi sovittiin saattaa työ loppuun.

 

sunnuntai klo 11:00 – tunteja 50

Vänkääjä valmisti pdf:n, lähetti sen julkaistavaksi ja huokaisi helpotuksesta. Takana oli ohjelmien ja fonttien uudelleen asentelua, materiaalin poistamista liian suuren koon välttämiseksi ja toki nukkumista. Lehti ei ollut autenttinen 24 h, mutta se oli valmis ja sen oli saanut aikaan hieno tiimi. Kiitos, sanoi vänkääjä hiljaa mielessään.

 

Lehteä voi lukea Issuu.com:ssa osoitteessa
http://issuu.com/hallaus/docs/popuphallaus_hallaus17b

Tiimi oikealta vasemmalle ja ylhäältä alas: Leena Keränen, Milla Koramo, sanataiteilija Sari Maanhalla, Desulishor, ja Rebekka Kuikka.

 

Teksti: Milla Koramo

Kuva: sanataiteilija Sari Maanhalla

Kategoria(t): Hallaus, Kirjoittajapaja Avainsana(t): , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s