Vuoden viimeinen Musteklubi

Vuoden viimeinen

Musteklubi oli tällä kertaa ravintola Tubassa. Lauantai-illan ohjelmaan kuului musiikkia ja fantasia- ja scifikirjallisuutta käsittelevä keskustelu. Runojakaan ei kokonaan oltu unohdettu. Illan aluksi tuottaja Kari Miettunen esitti osia musiikillisesta runoelmastaan, jossa hän pohtii muun muassa onko hän ”runoileva runkkari vai runkkaava runoilija”. Kokonaisuudessaan esitys on kuultu useampi vuosi sitten Rauhalassa järjestetyllä klubilla.

DSC09570

Miettusen jälkeen lavalle nousi Kuun tyäret. Keikka taisi olla duon kolmas tai neljäs, pienestä jännityksestä huolimatta esitys sujui hyvin. Duon omat laulut upposivat yleisöön. Keikka opetti ainakin sen, että kannattaa varautua yleisön suosioon ja ylimääräisen numeron esittämiseen.

DSC09575

DSC09587

Huutomerkki oli järjestänyt lauantaina myös kirjoittajakoulutusta. Aiheena oli fantasia ja otsikkona Kun maailma on vino. Sen innoittamana Musteklubilla Jenny Kangasvuo ja Aino-Kaisa Koistinen keskustelivat fantasiasta ja scifistä, eli spekulatiivisestä fiktiosta. Myös kulttuuriantropologina tunnettu Kangasvuo oli paikalla kirjailijana, hän on esikoisteoksensa Sudenveri (Teos 2012) lisäksi kirjoittanut noin parikymmentä spefi-novellia. Koistinen tutkii spefi-tv-sarjoja ja niiden uusintaversioita (Galactica, V, Bionic Woman).

Spekulatiivinen fiktio kumpuaa ympäröivästä yhteiskunnasta. Fantastisilla elementeillä pohditaan vallitsevaa yhteiskuntaa, muuttamalla jotakin saadaan näkyville oman elinpiirimme kummallisuuksia. Fantasia ei koskaan ole ollut puhdasta mielikuvitusta. Koistinen kertoi havainneensa, että vanhojen tv-sarjojen tulevaisuuksissa on kylmän sodan piirteitä, uudemmissa terrorismin vastaisuutta. Ollakseen uskottavaa spekulatiivisen fiktion on voitettava lukijan luottamus, se ei voi liikaa kulkea mielikuvitusmaailmoissa. Taustatyöllä on suuri merkitys tässäkin kirjallisuuden alalajissa. Kangasvuo painotti, että kirjailija tekee työtään, muut sitten määrittelevät mihin genreen tai alalajiin valmistunut työ kuuluu.

DSC09598

Illan päätteeksi soitti Trio Kanuuna jatsahtavaa musiikkia. Pääosin yhtye soitti omia sävellyksiään, mutta oli joukkoon mukaan sotkettu standardeja, muun muassa Django Reinhardtia. Leppoisan kotoiset runoiltamat tällä kertaa. Seuraava Musteklubi on luvassa ensi vuonna.

Teksti ja kuvat: Reijo Valta

Kategoria(t): Musteklubi. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s